Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 października 2018. Imieniny: Celiny, Hilarego, Janusza
kategoria: napoje
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 2 dkg herbaty gatunkowej
  • około 10 dkg cukru
  • 1/2 litra wrzącej wody
Przepis:

Zagotować wodę w naczyniu tylko do tego celu przeznaczonym (w imbryku). Na otwartym imbryku z wodą postawić wyparzony wrzątkiem imbryczek porcelanowy (czajniczek), przeznaczony na napar. Gdy czajniczek nagrzeje się, na 10 min. przed podaniem wsypać herbatę do czajniczka, zalać niedużą ilością wrzącej wody, nakryć i pozostawić do naciągnięcia. Po 10 min. do czajniczka dodać wrzącą wodę (razem około 1/4 litra) i herbatę dalej parzyć. Czas parzenia trzeba wypróbować dla każdego gatunku herbaty z osobna. Gdy herbata naciągnie, nalewać esencję do ogrzanych filiżanek lub szklanek i każdą dopełniać wrzącą wodą. Podawać natychmiast. Cukier podawać osobno.

Sposób podania herbaty

Herbatę podaje się w szklankach ustawionych na szklanych spodkach lub w porcelanowych filiżankach i na takich samych spodkach. Na spodku umieszcza się łyżeczkę. Cukier do herbaty podaje się osobno. Jako dodatek można zastosować cienkie krążki cytryny lub ogrzaną, pasteryzowaną śmietankę. Dla chorych należy sporządzać lekką herbatę.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl