Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 lutego 2018. Imieniny: Donata, Gizeli, Łukasza
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 młody kurczak
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 50 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 1/2 I białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g tłuszczu
  • sól
  • 1 łyżka mąki
Przepis:

Kurczaka podzielić na osiem porcji i razem z podrobami umyć. Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek. Gdy wszystko usmażyło się na złoty kolor, dodać porcje kurczaka, posolić, oprószyć pieprzem i dusić pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody, aż mięso będzie na wpół miękkie. Potem zdjąć pokrywkę i kurczaka potrzymać tak długo na ogniu, aż wygotuje się cały powstały sos i pozostanie jedynie tłuszcz. Wtedy dodać przecier pomidorowy i białe wino, dobrze wymieszać i pod przykryciem gotować do miękkości. Sos musi być zawiesisty. Podawać z duszonym ryżem.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl