Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 listopada 2018. Imieniny: Klaudyny, Romana, Tomasza
kategoria: przetwory
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: bart
    Składniki:

  • grzyby (np. podgrzybki)
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • ziarenka pieprzu
Przepis:

W osolonej wodzie gotujemy oczyszczone grzyby, aż będą miękkie - około 25 minut.
W osobnym naczyniu przygotować zalewę - wlać wodę z octem i dodać przyprawy z solą i cukrem. Całość zagotować i na małym ogniu pozostawić jeszcze około 5 minut.
Następnie do wyparzonych słoików powkładać pokrojone (duże) lub w całości (małe) grzyby, zalewając marynatą i równomiernie rozkładając przyprawy - kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie do każdego słoiczka. Na koniec gotowe grzybki pasteryzować około 10 minut.
źródło przepisu: p.Zosia z Łodzi

oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Joe2011-02-04 16:11
Polecam są bardzo smaczne. Przed podaniem na stół przepłukać pod zimną bieżącą wodą, posypać drobno pokrojoną cebulką,oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i kolendrą. SMACZNEGO
~Ewa2010-09-19 18:31
CHyba są zbyt delikatne
~Kuchareczka2008-10-01 18:23
super, prosty przepis. Polecam

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl