Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2018. Imieniny: Franciszka, Kazimiery, Ruty
kategoria: przekąski
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 20 kromek bułki (3/g długiej bułki kanapkowej)
  • 2 śledzie solone (ok. 30 dag)
  • 3 dag czerstwej bułki
  • 1,5 łyżki tartej bułki
  • żółtko
  • 4-5 łyżek śmietany
  • szklanka mleka
  • 3 - 4 dag sera tylżyckiego (szwajcarskiego)
  • 1 -1,5 łyżki tłuszczu
  • zielenina
Przepis:

Śledzie namoczyć na 24 godz., oczyścić, odfiletować. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku (pół szklanki), odcisnąć. Śledzie i bułkę drobno posiekać lub zemleć w maszynce. Dodać żółtko, śmietanę, tartą bułkę i dokładnie utrzeć (masa powinna być gęsta). Bułkę lub chleb okrajać cienko ze skórki, pokrajać w prostokąty i skropić lekko mlekiem; 2 kromki bułki lub chleba przekładać masą śledziową. Z wierzchu obłożyć masą i posypać obficie utartym serem. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Zapiekać kilka minut w mocno nagrzanym piekarniku. Gorące układać na okrągłym półmisku przybrane natką pietruszki i liśćmi jarmużu.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl