Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 lutego 2018. Imieniny: Damiana, Romana, Romany
kategoria: przekąski
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 12 kromek bułki (1/3 długiej bułki kanapkowej)
  • 2,5 łyżki margaryny,
  • 25 dag pieczarek
  • mała cebula
  • łyżka mąki
  • jajo
  • 2-3 łyżki śmietany (śmietanki)
  • 3 dag sera szwajcarskiego
  • sól
  • pieprz
Przepis:

Bułkę cienko obraną ze skórki pokrajać na kromki grubości 1 cm. Spód każdej kromki posmarować cienko margaryną. Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony, dokładnie opłukać (starsze kapelusze obrać ze skórki), pokrajać w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokrajać w drobną kostkę (aby usunąć ostry smak cebuli, można ją sparzyć wrzącą wodą), włożyć na rozgrzany tłuszcz, usmażyć na złoty kolor, dodać pieczarki, lekko posolić, wlać 3-4 łyżki wody, dusić 20 min. Wyparowany sos uzupełnić wodą. Pieczarki zdjąć z ognia, oprószyć mąka, dodać śmietankę lub śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, połączyć z rozmieszanym jajem. Chwilę ogrzewać, ciągle mieszając, następnie trochę ochłodzić. Na grzanki, ułożone posmarowaną stroną na blasze, nakładać z wierzchu pieczarki i posypać obficie utartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na 8-10 min. Podawać jako gorącą przekąskę. Potrawę można przyrządzić nieco inaczej: na grzanki obłożone masą pieczarkową położyć jaja sadzone, lekko ścięte. Z wierzchu posypać utartym serem tylżyckim lub szwajcarskim i zapiec w gorącym piekarniku.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl