Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 lutego 2018. Imieniny: Damiana, Romana, Romany
kategoria: przekąski
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 12 kromek bułki
  • 6 parówek
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia grzanek i wysmarowania formy
  • zielenina
  • Sos chrzanowy:
  • 15 dag chrzanu
  • 2,5 łyżki margaryny
  • 1,5 łyżki mąki
  • szklanka wywaru (rosołu)
  • 3-4 łyżki śmietany
  • żółtko
  • sól
  • cukier
  • kwasek cytrynowy (sok z cytryny)
Przepis:

Przyrządzić sos: chrzan opłukać, oskrobać, utrzeć na tarce. Z margaryny i mąki przyrządzić białą zasmażkę, dodać połowę utartego chrzanu, zasmażyć, rozprowadzić wywarem lub rosołem, zagotować, połączyć ze śmietaną i żółtkiem, włożyć resztę chrzanu i doprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem lub sokiem z cytryny. Sos powinien być gęsty. Bułkę okroić z wierzchniej skórki lub otrzeć na tarce, pokrajać na kromki grubości 1 cm, zrumienić szybko na rozgrzanym tłuszczu (nie wysuszyć); powinny być z wierzchu rumiane, chrupiące, wewnątrz miękkie. Można je obsmażyć na patelni lub wstawić do silnie nagrzanego piekarnika. Grzanki przyrządza się także bez tłuszczu, opiekając tak, jak toasty - na specjalnych elektrycznych lub gazowych maszynkach. Parówki odgrzać nie gotując, obrać z osłonki, pokrajać na pół w poprzek. Każdy kawałek podzielić wzdłuż na 2 części, ułożyć po 2 kawałki płaską stroną na grzance, z wierzchu grubo obłożyć gęstym sosem chrzanowym. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem, zapiec w gorącym piekarniku. Podawać gorące, przybrane zieleniną jako przekąskę. Zamiast sosu chrzanowego można przyrządzić sos musztardowy, zastępując chrzan musztardą w ilości 2-3 łyżki. Sos musztardowy powinien być również gęsty.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl