Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 lutego 2018. Imieniny: Boguty, Bogusza, Macieja
kategoria: przetwory
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 5 kg gruszek, najlepiej twardych

    Zalewa:
  • 2,5 szklanki octu 10%
  • 6 szklanek wody
  • 1 kg cukru
  • kilka goździków
  • szczypta cynamonu
Przepis:

Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki.
Składniki zalewy (bez cynamonu) mieszamy w garnku i gotujemy, póki się cukier nie rozpuści.
Dodajemy wtedy gruszki i również zagotowujemy, póki gruszki się zeszklą-zmiana koloru, i zmiękną, ale krótko gotujemy, żeby nie były zbyt miękkie.
Następnie wyciągamy je na durszlak, usuwamy goździki (powodują czarne plamy podczas pasteryzacji).
Zalewę ponownie zagotowujemy, dodając cynamon, tylko dla zmiany koloru.
Przestygnięte gruszki przekładamy do słoików, zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 20-25 minut.
Po zagotowaniu, słoiki odwracamy do góry dnem.
Smakują wyśmienicie jako dodatek do zimnych przekąsek oraz jako dodatek do obiadu!
Smacznego!
źródło przepisu: Babcia Halinka
przepis dodany przez: monika.p

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Emilia2012-02-20 14:46
sa super.. nie samowity smak
~Wiesława2011-09-26 17:26
robię według tego przepisu od lat, takie robiła moja mama i wszystkim smakowały. Polecam!
~teresa22010-10-28 03:14
robie takie gruszki i sa bardzo smaczne. Już zrobilam 24 sloie po 2l. Moze wystarczy na zime.
~Michalina2009-10-13 11:59
super przepis :) właśnie takiego szukałam już dzisiaj zabieram się do zrobienia.
~ry - lew2009-10-12 07:58
tak to jest przepis na coś co podaje się w najlepszych kuchniach polecam!!!

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl