Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 maja 2018. Imieniny: Leoncjusza, Michała, Renaty
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 2 małe golonki z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ małego selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka bulionu z indyka Knorra (lub drobiowego)
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka masła
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżeczki mąki
  • biały pieprz mielony
  • sól
  • 2 łyżeczki konfitury z żurawiny (lub borówek)
  • esencja imbirowa (lub świeżo utarty imbir)
Przepis:

Umyte golonki włożyć do średniej wielkości garnka.
Warzywa obrać i dodać do golonek.
Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionową.
Zalać woda tak by zakryła mięso (ok. 1 litra).
Gotować przez ok. 50 minut do chwili gdy golonki są miękkie.

W małym garnuszku rozpuścić masło. Wsypać mąkę. Zamieszać.
Rozprowadzić ½ szklanki wywaru z gotowania golonek i śmietanką.
Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne.
1 gruszkę utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka) i dodać do sosu. Gotować na małym gazie 10 minut.
Sos doprawić solą, mielonym pieprzem i esencją imbirową (lub utartym imbirem) do smaku.
Dwie pozostałe połówki gruszki zalać małą ilością wody i gotować do miękkości.

Golonki wyjąć z wywaru, zdjąć skóry (można wyluzować kość).
Podawać z ziemniakami puree, połówką gruszki z żurawiną i sosem gruszkowo-imbirowym.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl