![]() Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
|
ZAPROSZENIE wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 26 kwietnia 2018. Imieniny: Marii, Marzeny, Ryszarda
|
Szukaj:
|
kategoria: potrawy mięsne średnia ocena: 0.00 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Golonka pieczona w garnku rzymskim![]()
Przepis: Golonkę umyć, oczyścić skórę. Ostrym nożem ponacinać skórę w kratkę. Z oleju, sosu sojowego, papryki, konfitury, pieprzu, majeranku zrobić pastę. Natrzeć nią mięso dobrze wcierając przyprawy w nacięcia i pod skórę. Zostawić na 12 godzin w lodówce. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim golonkę ze wszystkich stron, tak by się zarumieniła. Garnek rzymski namoczyć na 15 minut. Ułożyć obsmażoną golonkę, podlać ½ szklanki wody. Włożyć liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, pokrojone w plastry cebulę, resztę marynaty, jabłko. Wstawić garnek do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 100 stopni. Po osiągnięciu tej temperatury podkręcić na 180 stopni, a potem na 230. Piec 2,5 godziny. Wyjąć golonkę z sosu. Sos można przetrzeć przez sito by zrobił się kremowy. Golonkę przedzielić na porcje usuwając kość lub podać w całości. Podawać z pieczywem, ziemniakami puree lub kluchami – jak kto lubi. ![]()
oceń przepis :
wystaw komentarz :
komentarze :
Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy
|
![]() Najczęściej oglądane Najwyżej oceniane Ostatnio dodane
|
Regulamin | 2004 - 2017 © Cooking.pl |