Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2018. Imieniny: Cezarego, Marii, Zygfryda
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 12 wierzchnich liści z kapusty pekińskiej
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 10 dag kaszy gryczanej
  • 3 cebule
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki sosu sojowego grzybowego
  • 1 kostka bulionu cielęcego Knorra
  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki usiekanego koperku
Przepis:

Liście kapusty ułożyć w szerokim garnku i zalać wrzątkiem. Zagotować i parzyć 5 minut.
Ostrożnie wyjąć liście z wrzątku i natychmiast wrzucić do zimnej wody. Odsączyć. Ostudzić.

Cebule drobno pokroić i usmażyć na 3 łyżkach oleju.
Kaszę gryczaną ugotować na sypko.
Mięso, cebulę, kaszę, sos sojowy, pieprz i majeranek dokładnie wymieszać.
Na każdy liść kłaść łyżkę farszu. Zawijać tak jak tradycyjne gołąbki, podwijając brzegi pod spód.

Gołąbki układać w szerokim garnku.
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na maśle na rumiano.
Posypać pieczarkami ułożone w garnku gołąbki (dodając tłuszcz ze smażenia).

W 1 litrze gorącego wywaru z parzenia liści rozpuścić kostkę bulionową i zalać tym gołąbki.
Dusić pod przykryciem 25 minut.
Zlać wywar z gotowania gołąbków. Zrobić białą zasmażkę z mąki z 2 łyżkami oleju. Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym ze śmietaną. Wsypać koperek. Wlać do garnka z gołąbkami. Zamieszać poruszając garnkiem.
Dusić na małym gazie 5 minut. Doprawić sos sosem sojowym grzybowym jeśli trzeba.

Podawać z sosem. Tak samo można zrobić używając kapusty białej. Dusi się wtedy gołąbki dłużej. Te robione z kapusty są mniejsze i delikatniejsze.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl