Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 października 2018. Imieniny: Celiny, Hilarego, Janusza
kategoria: wieprzowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 50 dag głowizny
  • 75 dag kwaszonej kapusty
  • jabłko
  • cebula
  • 4-5 jagód jałowca
  • szczypta kminku
  • szklanka białego, wytrawnego wina
  • sól
  • Sos:
  • 1,5 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki wody lub rosołu
  • 2-3 łyżki utartego, suchego chrzanu
  • 2-3 łyżki śmietanki
  • sól
Przepis:

Mięso zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości. W innym rondlu poddusić kapustę, dodając obrane jabłko, posiekaną cebulę i jagody jałowca. Przed ukończeniem duszenia mięso i kapustę połączyć i dusić razem jeszcze przez 10-15 min, w końcu dodać wino i osolić. Przygotować sos. Tłuszcz stopić i zrobić zasmażkę z mąką rozprowadzając ją wodą lub rosołem. Dodać utarty chrzan, sól i śmietankę, wymieszać. Podawać mięso z sosem i gotowanymi ziemniakami.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~heniek52008-08-04 19:12
bez tego sosu jest potrawa lżejszą jak bigosik

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl