Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 26 lutego 2018. Imieniny: Bogumiła, Eweliny, Mirosława
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Bozenka16
    Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • olej
  • sól
  • ketchup
Przepis:

Ziemniaki należy umyć pokroić w cieniutkie paseczki.
Można pokroić je za pomocą zwykłego noża bądź specjalnego noża do krojenia frytek i wtedy uzyskamy falowane frytki.
Jeśli od razu ich nie będziemy piec to muszą pozostać w wodzie ale przed upieczeniem należy je bardzo dobrze odsączyć.

Następnie należy przygotować garnek bądź frytkownicę.
Na każde 100 - 150 gram frytek powinno być ok 1 litra oleju.
Olej rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i smażymy frytki ok 5-7 min.
Jeśli damy wyższą temperaturę to frytki się szybko spalą.
Przygotowane frytki odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać oprószone solą bądź z ketchupem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl