Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 września 2018. Imieniny: Eustachego, Faustyny, Renaty
kategoria: wołowina
średnia ocena: 3.00

    Składniki:

  • 1 kg flaków
  • 2 pęczki włoszczyzny bez kapusty
  • 50 dag kości wołowych
  • 6 dag tłuszczu
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól
  • papryka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • imbir i majeranek do smaku
  • woda
Przepis:

Oczyszczone i obgotowane flaki zalać w szybkowarze wodą.
W perforowanej wkładce umieścić w szybkowarze porąbane kości i dolać tyle wody, by pokryła całą zawartość szybkowaru, lekko posolić.
Zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 minut od momentu ppcw.
W tym czasie oczyścić warzywa z włoszczyzny, zetrzeć je na tarce do jarzyn, udusić na połowie tłuszczu, dodając tyle wody, by je pokrywała.

Na pozostałym tłuszczu zrobić z mąki jasno zrumienioną zasmażkę.
Ugotowane flaki wyjąć z szybkowaru, pokroić w jak najwęższe paseczki, wrzucić (po wyjęciu wkładki z kośćmi) na powrót do szybkowaru, połączyć z uduszonymi warzywami i zasmażką. Zagotować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Oddzielnie podać mieloną paprykę, imbir i majeranek.
Można też podać utarty ser tylżycki.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~WLODI2009-09-30 17:20
zestaw produktów bardzo dobry mniam mniam szybkowar pomysł znakomity szybko smacznie POLECAM

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl