Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 grudnia 2018. Imieniny: Celiny, Ireneusza, Niny
kategoria: wołowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 60 dag flaków wołowych
  • 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego lub rozgnieciony czarny
  • 4 cebule dymki (bez szczypioru)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 łyżka czystej wódki
  • 1 łyżka oleju sezamowego (dowolnie)
  • Przyprawy:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli lub ostrej papryki
  • 1 1/2 łyżeczki oleju
  • 1 rozkruszona kostka rosołowa
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Sos do duszenia:
  • 4 szklanki wywaru l lub rosołu kurzego
  • 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
  • 1 łyżka octu (10%)
  • 2 cebule dymki
  • 4 plasterki świeżego imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
Przepis:

Flaki starannie oczyścić i zalać zimną wodą na 6 - 8 godz., wyjąć i zalać świeżą wodą, zagotować: Odcedzić, przelać zimną wodą, zalać 2 litrami wrzątku, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu 3 godz. Odcedzię. Sos do duszenia wymieszaę, wlaę do drugiego garnka, zagotowaę, włożyę flaki, doprowadzię do wrzenia, przykryę i dusię na małym ogniu do miźkkości około 1 1/2 godz. Wyjąę, przestudzię, wstawię do lodówki na 1-2 godz. Pieprz wsypać na czystą patelnię, mieszając podgrzewać przez minutę na średnim ogniu, przesypać na talerzyk, wystudzić, zemleć, odstawić. Cebulki pokrajać w piórka. Zimne flaki pokrajać w bardzo cienkie paski, jak makaron. Wymieszać składniki przypraw. Olej mocno rozgrzać na gorącej patelni, dodać czosnek, mieszając smażyć na dużym ogniu 30 sek. Włożyć flaczki, trzymając na ogniu dokładnie wymieszać z olejem, wlać alkohol cienkim strumieniem przy boku patelni, dodać zamieszane przyprawy, wymieszać. Posypać pieprzem, starannie wymieszać, dodać cebulę, mieszając smażyć aż cebula stanie się szklista. Spróbować, w razie potrzeby doprawić solą. Pokropić olejem sezamowym, zamieszać. Podawać na gorąco, na przekąskę. Proporcje: dla 6-8 osób
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl