Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 września 2018. Imieniny: Maury, Milany, Tomasza
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: monika4
    Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 jajko
  • łyżka spirytusu lub octu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
  • cukier puder do posypania faworków
Przepis:

Do półmiska (małej miski) włożyć wszystkie składniki, wymieszać. Ciasto dokładnie wyrobić i wybić wałkiem.
Stolnicę oprószyć mąką, przełożyć na nią ciasto, rozwałkować je, tak aby było bardzo cienkie.
Następnie ciasto pokroić na prostokąty (ok. 3 cm szerokie i ok. 12 cm długie). Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku (na długość ok. 5 cm).
Jeden koniec każdego prostokąta przełożyć przez nacięty środek i wywinąć.

Do garnka lub brytfanny włożyć tłuszcz. Gdy będzie gorący, wkładać pojedynczo faworki i smażyć je z obu stron. Ciastka osączyć z tłuszczu i lekko oprószyć cukrem pudrem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl