Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 listopada 2018. Imieniny: Klaudyny, Romana, Tomasza
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 słoik (1/2 litra fasoli Duży Jaś w zalewie lub 15 dag fasoli Duży Jaś suchej)
  • 1 puszka fasolki perłowej w zalewie lub 15 dag Fasolki perłowej suchej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 30 dag kiełbasy (śląska, staropolska, podlaska lub podobna)
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (8-10 dag)
  • sos sojowy lub maggi w płynie
  • pieprz mielony
  • papryka mielona słodka
  • majeranek
  • mąka do zagęszczenia
Przepis:

Jeśli używamy suchej fasoli należy ją namoczyć poprzedniego dnia wieczorem, a następnie ugotować do miękkości (gotować dużą i małą fasolkę osobno). Odcedzić.

Boczek pokroić w drobną kostkę i zarumienić na oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyć ją na złoto.

Wymieszać w garnku obie fasole (jeśli ze słoika i puszki to z zalewą – jeśli gotowaną osobno to dodać 2 szklanki wody), boczek, cebulkę, pokrojoną w plasterki kiełbasę, przecier pomidorowy.
Wymieszać. Dusić ok. 30 minut na małym gazie często mieszając. Doprawić pieprzem, sosem sojowym, majerankiem, mieloną papryką.

Jeśli fasolka jest za mało gęsta zagęścić ją mąką (na tą ilość powinno wystarczyć 2 łyżki). Podawać z pieczywem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl