Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 10 grudnia 2018. Imieniny: Danieli, Bohdana, Julii
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • 10 dag grzybów suszonych (podgrzybki i prawdziwki)
  • 8-10 dag cebuli
  • 1 kajzerka czerstwa
  • bułka tarta (z 1 suchej bułki)
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • olej
Przepis:

Grzyby dokładnie płuczemy w dość dużej ilości letniej wody. Jeśli zachodzi potrzeba - grzyby płuczemy kilkakrotnie, by pozbyć się piasku i innych zanieczyszczeń.
Czyste grzyby zalewamy zimną wodą, stawiamy na małym ogniu i pilnujemy, by gdy zaczną wrzeć, woda się wzburzy i na powierzchni zbierze się brunatna piana, którą zbieramy łyżką cedzakową, by nie zalało nam kuchenki.
Dalej gotujemy grzyby do miękkości, co trwa mniej więcej 60 minut.

Gdy grzyby są miękkie, odcedzamy je dokładnie, a w przestudzonym wywarze grzybowym namaczamy pokrojoną na ćwiartki kajzerkę.
Podczas gotowania grzybów obieramy cebule, kroimy ją w kostkę i lekko (na jasnozłoty kolor) rumienimy na oleju.

Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy grzyby i namoczoną kajzerkę i jeśli masa jest rzadka dosypujemy (do maszynki) w miarę potrzeby tartą bułkę.
Zmieloną masę przekładamy na patelnię z przesmażoną cebulą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy masę dokładnie.
Jeśli masa jeszcze jest rzadka, stawiamy patelnię na maleńkim gazie i odparowujemy płyn z farszu, ciągle go mieszając aby nam się nie przypalił lub nie przywarł do dna patelni.

Gotowy farsz przekładamy do szklanej lub emaliowanej miski. Taki farsz przyda nam się do wykwintnych naleśników, krokietów, pasztecików, a także do uszek i to nie tylko wigilijnych.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl