Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 grudnia 2017. Imieniny: Bogusława, Gracjana, Laury
kategoria: przetwory
średnia ocena: 4.89
autor zdjęcia: megunia
    Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 350g cukru
  • żelfix lub dżemix
Przepis:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałeczki. Przygotowane owoce wrzucić do dużego garnka, do którego dodać jedno opakowanie żelfixu (dżemixu). Całość mieszać od czasu do czasu i zagotować. Wciąż mieszając, gotować owoce jeszcze przez 3 minuty, po czym dodać cukier i całość również dokładnie wymieszać i pogotować około 3 minut. Następnie wlewać dżem do przygotowanych słoiczków i po dokładnym zakręceniu, odwrócić je do góry dnem, na ręczniku.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~xp2011-09-22 19:55
Nie trzeba dawać tych fix-ów, wystarczy zwykły cukier. Trzeba za to dłużej gotować, najlepiej w mikrofalówce, to nam się nie przypali.
~IKA2011-09-12 19:39
przepisane z OPAKOWANIA
~Barbara2011-08-30 09:49
Bardzo dobry przepis, ja też tak robię.
~Kalinowski2010-11-20 08:05
W tym roku pierwszy raz zrobilem dzem z jablek. Kupilem jablka k/Grojca z przezczeniem na wino ale nie wiem co to za odmiana. Ladne, duze, twarde ale bardzo podatne na obicie. Poniewaz podczas wyciskania soku stwierdzilem, ze jablka zawieraja wyjatkowo duzo cukru postanowilem zrobic dzem. Obralem 6 kg jablek (wyjatkowo slodkie). Pokroilem i bez podlewania wlozylem do duzego garnka (owalny Zeppter). Z przerwami dusilem je przez dwa dni. Nastepnie mase jablkowa zmiksowalem. Do zmksowanych jablek dodalem 0,5 cukru. Calosc jeszcze okolo 2 godzin odparowywalem. Nastepnie obralem 1,5 kg jablek, ktore pokroilem w grubsza "zapalke". Pokrojone lablka wrzucilem do gotujacego sie musu i prazylem okolo 2 godzin. Nastepnie goracy juz dzem wlozylem do sloikow i zakrecone odwrocone sloiki odstawilem do wystygniecia. Poniewaz mialem z zeszlego roku sloik calych truskawek w gestym syropie, do okolo kilograma dzemu jablkowego dodalem truskawki i po przegrzaniu "zasloikowalem". Takie robienie dzemu jest dosc pracochlonne ale efekt jest wysmienity. Aromat, kolor i smak dzemow - rewelacyjny. Pozdrawiam. Waldemar
~Facet2010-09-15 01:46
ten przepis zywcem przepisany z opakowania ZELFIXa
~aneta2010-08-18 15:37
jak nie bylo fix to dodawały zelatyny... eh
~kamil2009-02-02 16:26
jabłka mają w sobie dość dużo pektyny tak więc nie potrzeba fixów jak ktoś chce gęsty to żelatyna sprawę załatwi
~karola12008-10-25 14:39
masz racje prosty i konkretny
~Yanki dodo2008-09-25 16:23
Taki dżem to można kupić w każdej Biedronce. Napisali żeby dodać żelfixu, dżemiksu czy innego..fixu. Patrzyliście kiedyś co to to ma w składzie?? Dużo witamin "E". Po co się męczyć, tracić czas, gaz (prąd), kasę na słoiki itepe, skoro w sklepie jest to samo za takie same pieniądze z tą samą zawartością. PODAJCIE PRZEPIS NA DŻEM JAKI ROBIŁY NASZE BABCIE, KIEDY NIE BYŁO JESZCZE TYCH FIXÓW.
~monika2008-09-16 16:30
prosty i konkretny...takiego właśnie szukałam:)
~angel2008-09-16 11:16
przepis ok ja dodaje jeszcze szczypte cynamonu
~Yanquell2007-12-07 00:49
Osobiście zamiast kroić trę jabłka na tarce, na wiórki. Część odkładam a resztę miksuję blenderem na jednolitą masę i dodaję resztę startych jabłek oraz 1 łyżkę cynamonu. Całość przelewam do garnka, dodaję cukru żelującego - 2:1 Diamant (1:1 jest raczej za słodki). Reszta czynności jest taka sama. Bardzo lubię ten dżem w połączeniu z białym serem (typu Almette) - to jak szarlotka na kanapce :)

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl