Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 9 grudnia 2018. Imieniny: Anety, Leokadii, Wiesława
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1/2 kg dyni
  • ľ szklanki cukru
  • 1-1/2 szklanki posiekanych migdałów lub
  • orzechów włoskich
  • bite śmietana lub śmietanka
  • siekane orzechy do przybrania (dowolnie)
Przepis:

1. Dynię obrać, usunąć ziarna i białe włókna, pokrajać w małą kostkę.
2. W małym wysokim garnku układać warstwami dynię, posypując cukrem z orzechami.
3. Wlać tyle wody, aby tylko przykryła zawartość garnka.
4. Zagotować pod przykryciem, zmniejszyć płomień, dusić na małym
ogniu, aż dynia wchłonie wodę, około 45 min.
5. Odstawić do wystygnięcia.
6. Podawać posypaną orzechami z bitą śmietaną lub lekko osłodzoną śmietanką.
Proporcje dla 3-4 osób.
Uwaga: Dynię można doprawić 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki
imbiru lub 1/4 łyżeczki goździków i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl