Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 czerwca 2018. Imieniny: Danuty, Jana, Janiny
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1/2 kg dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek grubo posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
  • 8 rozgniecionych nasion kardamonu lub
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku i 1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • bita śmietana lub śmietanka (dowolnie)
Przepis:

1. Z dyni usunąć ziarna, białe włókna, obrać, pokrajać w kostkę.
2. Włożyć dynię do garnka, wsypać cukier, wlać mleko, dodać masło, dusić na małym ogniu, często mieszając, aż powstanie gęsta masa - zdjąć z ognia.
3. Posypać orzechami, kardamonem lub imbirem, skórką i gałką. Wymieszać.
4. Przełożyć masę do wysmarowanego żaroodpornego naczynia, zapiekać w nagrzanym piekarniku (190 C) około 15 min.
5. Podawać na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną lub śmietanką.
Proporcje dla 4 osób
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl