Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 lutego 2018. Imieniny: Damiana, Romana, Romany
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 2 kuropatwy (ok. 50 dag)
  • mąka
  • 2 płaty wędzonego bekonu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 goździki
  • 1 mały listek laurowy
  • 6-8 świeżych szalotek
  • 2 średnie marchwie
  • 15 dag świeżego zielonego groszku
  • 1 łyżka posiekanej naci pietruszki
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
Przepis:

Sprawione i skruszałe kuropatwy umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni o rozgrzać oliwę i smażyć krajany w kostkę bekon, aż skwarki staną się złociste i chrupiące. Wyjąć je i osuszyć. Pozostały tłuszcz podgrzać na dużym ogniu i obsmażyć na nim kuropatwy, a następnie odłożyć na półmisek. Na patelnię wlać szklankę wody i wino, doprowadzić do wrzenia na silnym ogniu, przelać do żaroodpornego naczynia. Do tego samego naczynia włożyć kuropatwy i skwarki, dodać czosnek (bez łusek), listek laurowy i goździki. Szczelnie przykryć i dusić na wolnym ogniu przez pół godziny. Następnie dodać cebulę, pokrojone ziemniaki, marchew, ponownie szczelnie przykryć i dusić. Dodać zielony groszek i bez przykrycia trzymać na słabym ogniu przez 5 min.; kuropatwy i jarzyny powinny wówczas stać się miękkie. Posypać nacią pietruszki i podawać zaraz w tym samym garnku.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl