Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 lutego 2018. Imieniny: Damiana, Romana, Romany
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: madzia
    Składniki:

  • 3-4 brzoskwinie
  • ½ szklanki mleka
  • 5dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 ¾ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 80g margaryny
Przepis:

W ¼ szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru. Odstawić do wyrośnięcia, na około 20-30 minut.
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, cukier puder i resztę mleka. Następnie stopniowo mieszając dodawać drożdże. Na końcu dolać rozpuszczoną margarynę. Ciasto wyrabiać aż będzie odchodziło od ręki, można podsypać odrobiną mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Na wysmarowaną masłem blaszkę (28cm średnica) wyłożyć ciasto, powciskać pokrojone w kosteczkę brzoskwinie, posypać kruszonką (przygotowaną z łyżeczki masła, mąki i cukru). Pozostawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~drożdżówka76522011-08-28 18:37
pychotka
czekoladka1452008-10-30 14:01
mniam,mniam...
~kasia..2008-09-16 14:40
fajny przepis !

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl