Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 czerwca 2018. Imieniny: Gerwazego, Protazego, Sylwii
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Czas przyrządzania i gotowania - około 45 minut, czas schładzania deseru - 2 godziny.
  • 500 g rzadkiej śmietany
  • 75 g cukru
  • 3 płatki rybnej żelatyny
  • 1 kieliszek rumu
  • 1/2 łyżki ekstraktu wanilii
  • 200 g cukru na zrobienie karmelu
Przepis:

Z cukru z wodą zrobić karmel; pokryć nim dno foremek i zostawić, aż ostygnie. Żelatynę rozmoczyć w zimnej wodzie i odsączyć. Śmietanę z cukrem podgrzewać w rondlu, cały czas mieszając, a gdy się zagotuje, zdjąć ją z ognia, dodać żelatyny i wanilii, wymieszać, ostudzić i przecedzić. Następnie do rondla wlać rum i gotową masą wypełnić przygotowane wcześniej foremki. Foremki z deserem wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki. Deser wyjmować z foremek po zanurzeniu ich na kilka sekund w małej ilości (na wysokość 2 cm) wrzątku.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl