Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 26 maja 2018. Imieniny: Eweliny, Jana, Pawła
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1/2 kg filetów rybnych
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/8 selera
  • 1 średni przecier pomidorowy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz mielony
  • sól
  • cukier
  • mąka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki wody
Przepis:

Filety ryby przekroić na kawałki (ok. 5 cm).
Posolić, popieprzyć, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie (4 łyżki). Odłożyć.

Cebulę pokroić w "piórka".
Na łyżce oleju zeszklić cebulę.
Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka).
Utarte warzywa zalać w garnku wodą i dusić 20 minut.
Włożyć ziele angielskie, liść laurowy.
Przełożyć do garnka cebulę.
Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem wg uznania. Dusić 10 minut.

W pojemniku lub słoju układać warstwami:
gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników.
Wierzchnią warstwę ma stanowić sos.
Zostawić na około 12 godzin by ryba przeszła sosem. Podawać na zimno.
Tak zrobiona ryba jest zdecydowanie lżejsza.

Można też robić wersję zupełnie bez smażenia.
Rybę ugotować w 2 szklankach wody. Odcedzić.
Tą wodę użyć do duszenia warzyw.
A cebulę zeszklić na suchej patelni. Jest to wtedy danie dietetyczne i spokojnie można je podawać osobom na diecie (nawet cebulkę można wyeliminować jak dieta jest bardzo ostra).
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl