Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 października 2017. Imieniny: Edwarda, Marleny, Seweryna
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • czekolada biała 40 dkg
  • masło z orzeszków ziemnych 20 dkg
  • czekolada deserowa 50 dkg
  • masło 30 dkg
  • siekane orzeszki, migdały w płatkach 10 dkg
  • dowolne pokruszone herbatniki 5 dkg
  • margaryna do formy 1 łyżeczka
Przepis:

Formę 25/25 nasmarować margaryną. Całą wyłożyć folią aluminiową - boki również.
Czekoladę białą pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie odstawić na chwile (ok.5-7 minut) a następnie wymieszać z masłem orzechowym na gładką masę. Można dodać do masy białej siekane orzechy.

Podobnie rozpuścić czekoladę ciemną ale razem z masłem. Również odstawić na ok. 5 minut. Można dodać do masy pokruszone herbatniki.
Do przygotowanej foremki wkładać na zmianę ciemną i jasną czekoladę, aż do wykończenia składników.
Delikatnie potrząsnąć aby się dokładnie połączyły i wyrównały. Patyczkiem od szaszłyków przemieszać masy aby powstał - marmurek. Całość można posypać płatkami migdałowymi - poprawi smak.
Odstawić na ok. 2-3 godziny w chłodniejsze miejsce - nie do lodówki i potem pokroić na kwadraty. Jeszcze nikt się nie oparł temu smakołykowi.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl