Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 9 grudnia 2018. Imieniny: Anety, Leokadii, Wiesława
kategoria: potrawy mięsne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 50 dag cynaderek cielęcych
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 5 kartofli
  • 3 cebule
  • 2 ogórki świeże lub kiszone
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka rosołu (lub zastępczo wody z przyprawą "Jarzynko")
  • siekana natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • Cynaderki pokroić wzdłuż na niewielkie kawałki, posolić, posypać mąką i krótko przesmażyć w szybkowarze na rozgrzanym tłuszczu. Dodać oczyszczone i pokrojone na niewielką kostkę wszystkie warzywa i dalej dusić po dodaniu masła. Wlać rosół i śmietanę, dodać koncentrat pomidorowy, czosnek i pieprz. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut o momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
  •  
  • Cynaderki cielęce lub wieprzowe na winie 20 min - kuchnia z szybkowaru
  • 50 dag cynaderek cielęcych lub wieprzowych, 6 dag tłuszczu, 3 duże cebule, 1 łyżeczka mąki, 1 szklanka białego wytrawnego wina lub, zamiennie, tyleż wody z octem winnym, 1 szklanka wody; siekana natka pietruszki, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku Cynaderki wymoczyć w wodzie, obgotować, pokroié w talarki. Włożyć do szybkowaru, dodać połowę tłuszczu; chwilę posmażyć, wlać wodę, włożyć pokrojoną drobniutko cebulę i natkę pietruszki, posypać mąką. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. o otwarciu szybkowaru wlać wino, sok z cytryny (jeżeli zamiast wina dodana była woda z octem winnym, to sok z cytryny niepotrzebny), posolić i popieprzyć, włożyć resztę masła. Nie gotować, bo cynaderki stwardnieją. Najlepiej smakują z kaszą gryczaną.
  •  
  • Nerkówka duszona 30 min 1 kg nerkówki z nerką, 1 cebula, 1 łyżka mąki, 3 dag tłuszczu, sól
  • Z nerkówki odrąbać wystający brzeg kręgosłupa, pozostały kręgosłup przerąbać kilkakrotnie, odciąć długie półokrągłe żebro. Mięso obsypać solą i mąką, po czym na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu dobrze obrumienić. Wrzucić oczyszczoną i pokrojoną na plasterki cebulę i także zrumienić. Wlać 0,5 szklanki wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 30 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Mięso porcjować po nadrabianych miejscach kręgosłupa. Przybrać pociętą na plastry nerką. Sos doprawić mąką i ewentualnie solą, polać nim mięso.
  •  
  • Nóżki cielęce do smażenia w cieście 45 min - kuchnia z szybkowaru
  • 4 nóżki cielęce
  • 1 I zsiadłego mleka
  • 2 pietruszki
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • sól do smaku
Przepis:

Starannie oczyszczone nóżki moczyć przez 2 godziny w zsiadłym mleku. Zagotować w szybkowarze wodę, włożyć przyprawy i nóżki, zamknąć szybkowar. Ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Uwaga. Do smażenia przecina się nóżki po ugotowaniu wzdłuż na pół, po czym macza się w cieście zrobionym z 4 łyżek mąki, 4 żółtek oraz białek ubitych na sztywną pianę, po czym smaży na tłuszczu, obrumieniając ze wszystkich stron. Podaje się ze smażonymi na maśle plasterkami jabłek, które przed smażeniem były obsypane mąką i kminkiem.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl