Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 13 grudnia 2018. Imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji
kategoria: potrawy mięsne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Czas przyrządzania i gotowania - 2 godziny 30 minut.
  • 500 g cielęcego mostka - należy zrobić w nim kieszeń
  • 100 g mielonego mięsa cielęcego
  • 100 g móżdżku
  • 60 g bułki francuskiej
  • 60 g grasicy cielęcej, sparzonej i pokrojonej w kostkę
  • 50 g zielonego groszku
  • 20 g tartego parmezanu
  • 2 całe jajka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 1 łyżka orzeszków pistacjowych
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ziarnka czarnego pieprzu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis:

Wszystkie rodzaje mięsa wyłożyć na patelnię i w małej ilości oliwy smażyć przez 15 minut. Następnie do glinianego naczynia włożyć zmieloną cielęcinę, grasicę, móżdżek, bułkę, groszek, marchew pokrojoną w małe słupki, parmezan, orzeszki pinii, orzeszki pistacjowe, majeranek, całe jaja, czosnek, gałkź muszkatołową oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki wymieszaę, aby powstała jednolita masa. Mostek cielźcy, w którym została zrobiona kieszeń, do 3 objźtości napełnić farszem - nie należy wkładać więcej, ponieważ farsz w trakcie gotowania będzie pęczniał, a mięso się skurczy. Kieszeń zaszyć lnianą nicią. Tak przygotowane mięso umieścić w rondlu, zalać letnią wodą, po czym dołożyć jeszcze cebulę, drugą marchew oraz ziarnka pieprzu. Całość gotować na umiarkowanym ogniu przez 1 godzinę 45 minut. Tradycyjnie potrawę tę podaje się na zimno.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl