Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 października 2018. Imieniny: Michaliny, Michała, Piotra
kategoria: ciasta
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: Alicja
    Składniki:

  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • jajka - 6 szt
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • ocet - 1 łyżeczka

    Masa cytrynowa:
  • cukier - 1 szklanka
  • masło lub margaryna - 1/2 kostki
  • cukier waniliowy - 1 szt
  • sok z cytryny - z 1 cytryny
  • mleko - 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki

    Do dekoracji:
  • cukier puder - 4 czubate łyżki
  • sok z cytryny - z 1/2 cytryny
Przepis:

Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka i jeszcze chwilę ubijać, dosypując przesiane przez sito obie mąki.

Niezbyt dużą blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem, wylać ciasto. Piec jak biszkopt do 15 minut w temp. 200 stopni.

Szklankę wody zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Potem dodać sok z cytryny.
W garnuszku wymieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i mieszając, wlać je do gotującej się masy. Ugotować jak budyń, ostudzić.

Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą (najlepiej przekrawa się ciasto upieczone dzień wcześniej). Wierzch ciasta polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Betti232009-05-02 12:09
Myślę że ciasto jest apetyczne:)
~ciacho2009-02-17 16:11
ciekawie wygląda
czekoladka1452008-11-27 11:23
świetny przepis

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl