Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 maja 2018. Imieniny: Jana, Moniki, Wiktora
kategoria: ciasta
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: kamila1234
    Składniki:

  • Biszkopt z 4 jajek upieczony w formie 25/40

  • 5 jajek
  • 25 dkg serka homogenizowanego waniliowy
  • 250 ml śmietany kremówki
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek żelatyny
  • 2 opakowania fixu do śmietany
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku
  • 5 łyżek capuccino brendy (sypkiej)
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki cukru
  • paczka duża biszkoptów
  • 15 dkg czekolady deserowej
  • czekoladowa posypka
Przepis:

Wodę zagotować i zaparzyć cappucino, dodać 4 łyżki cukru i odstawić do ostygnięcia.
Upieczony biszkopt wyłożyć z formy na deseczkę, aby był całkowicie prosty i w tej pozycji go wystudzić. Zimny włożyć z powrotem do blachy.
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Rozpuścić i odrobinę ostudzić.
Ubić śmietanę kremówkę,dodać do niej fix i cukier waniliowy.
Białka jajek ubić na sztywną pianę. Żółtka rozetrzeć i dodać serek waniliowy, dodać do tego śmietanę, żelatynę i ajerkoniak. Wszystko dokładnie wymieszać i część masy wylać na biszkopt. Następnie układać na niej biszkopty moczone w zimnej kawie. Następnie resztę masy i wyrównać powierzchnię, bo szybko stygnie i gęstnieje. Na wierzch układać ciasno biszkopty (brzuszkami w spód).

Wstawić ciasto do lodówki. W tym czasie roztopić czekoladę w wodnej kąpieli z 2 łyżkami masła. Ciasto posmarować jeszcze ciepłą czekoladą i posypać czekoladową posypką. W innej wersji robiłam na serku czekoladowym i biszkopty moczyłam w capucino czekoladowym lub kakao na mleku.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~JA2009-12-03 18:49
BARDZO DOBRE CIASTO
~ela2008-12-27 21:01
pysznie i smakowicie wygladajace ciacho jest juz w moich ulubionych przepisach i czeka na okazje aby je upiec
~stella2008-12-20 22:26
nie lubię kremów z surowym białkiem
~babciazosia2008-11-09 21:29
Ciekawe, ciekawe ciacho!!!!
czekoladka1452008-10-13 14:30
"Piękne" i bardzo smakowite.
bodzenka2008-10-10 13:52
pychita

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl