Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 lutego 2018. Imieniny: Konstancji, Krystiana, Sylwany
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1 dobrze ubite jajko
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka posiekanych żurawin świeżych lub z konfitury
Przepis:

Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wkroić margarynę w drobnych wiórkach lub kawałeczkach. Siekając ciasto nożem połączyć tłuszcz z suchymi składnikami, tak jak na kruche lub francuskie ciasto. Nie wyrabiać!

Wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, oraz dobrze ubite jajko (całe), wlać do ciasta.
Całość lekko wymieszać, wsypać ostrożnie posiekane orzechy oraz żurawiny.

Ciasto wykładać delikatnie łyżką na wysmarowaną tłuszczem podłużną formę, o wysokości około 8 cm. Piec około 1 godziny w temp 175 stopni C.
Ciasto powinno być z wierzchu chrupkie o złocistobrązowej barwie, a wetknięta wykałaczka po wyjęciu sucha i czysta. Pozostawić ciasto na całą noc, wtedy będzie się super kroić.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl