Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 października 2018. Imieniny: Michaliny, Michała, Piotra
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 15 dag maki kukurydzianej
  • 6 jajek
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 laski wanilii
  • 10 dag masła
  • sól
  • tłuszcz
  • bułka tarta
Przepis:

Masło roztopić i ostudzić. Formę natłuścić i posypać tartą bułką.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem oraz szczyptą soli na puszystą masę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać miąższ i dodać do utartych żółtek.
Mąkę kukurydzianą przesiać przez sito wprost do masy, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać ostudzone masło i ponownie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

Przelać ciasto do formy, powierzchnię wyrównać łyżką. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piec około 35 minut.

Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl