Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 13 listopada 2018. Imieniny: Arkadii, Krystyna, Stanisławy
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: madzia
    Składniki:

  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 100g margaryny
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
Przepis:

Margarynę (najlepiej miękką) utrzeć z 6 żółtkami i 2/3 szklanki cukru.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do utartej margaryny, wciąż mieszając. Ciasto zacznie się robić dosyć gęste.
Następnie ubić pianę z 2 białek i delikatnie połączyć z pozostałą masą.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.

Na dno wysmarowanej i wyłożonej papierem tortownicy (albo np. kwadratowej blachy) wyłożyć ciemne ciasto.

Z pozostałych (4 białek) ubić znowu pianę, pod koniec ubijania dodać pozostałą część cukru (około 1/2 szklanki). Na koniec wsypać wiórki i całość wymieszać.

Przygotowaną pianę wykładamy na ciemne ciasto.
Na pianę kładziemy starte na grubych oczkach jabłka (odciskamy sok) i posypujemy cynamonem.
Na wierzch wykładamy pozostałą część jasnego ciasta.
Pieczemy około 1h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~beata2012-03-11 16:47
Ciasto wyszło znakomite! Pychota :)
~anna2012-02-01 12:36
super ciasto polecam!!!

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl