Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 lutego 2018. Imieniny: Damiana, Romana, Romany
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 3 duże jabłka
  • 3 czubate łyżki cukru brązowego
Przepis:

Masło usiekać z mąką nożem.
Jajko roztrzepać z mlekiem i 3 łyżkami zwykłego cukru.
Wlać do mąki z masłem i wyrobić na gładkie ciasto. Gdy już będzie odstawać od rąk zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

Jabłka obrać, pokroić w cząstki, zasypać brązowym cukrem i dusić aż będą pół miękkie.
Zlać sok.

½ ciasta rozwałkować i wykleić nim spód i brzegi foremki do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem.
Wyłożyć odsączone jabłka.
Rozwałkować resztę ciasta i przykryć nim jabłka. Brzegi docisnąć do siebie tak by spód skleił się z górą. Nożem odciąć nadmiar ciasta z brzegów.
Posmarować ciasto z wierzchu rozmąconym żółtkiem.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec aż ciasto będzie złote (ok. 30 minut) i chrupiące.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl