Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 grudnia 2018. Imieniny: Jolanty, Łukasza, Olimpii
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 15 dag orzechów laskowych
  • proszek do pieczenia
  • sok z cytryny do skropienia gruszek
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 1 opakowanie płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • 1 kg gruszek
  • tłuszcz do blaszki
Przepis:

Gruszki dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i ostrożnie wydrążamy łyżeczką lub specjalnym nożykiem gniazda nasienne. Lekko skrapiamy je sokiem z cytryny. Zewnętrzne strony gruszek nacinamy i w nacięcia wkładamy płatki migdałów.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Jajka ucieramy z 3/4 szklanki cukru do białości. Do utartej masy dodajemy miękką margarynę, przesianą mąkę z proszkiem, kakao, mleko i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Orzechy mielimy i dodajemy do masy. Mieszamy, tak, by składniki dokładnie się połączyły. W wysmarowaną formę przekładamy ciasto.
Na wierzchu układamy połówki gruszek migdałami do góry. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C i wstawiamy przygotowane ciasto, które pieczemy 45 minut.
źródło przepisu: Wypieki - Dobre Rady Kasi
przepis dodany przez: Termar

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl