Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2018. Imieniny: Emilii, Julinana, Konstancji
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • biszkopt kakaowy z 6 jajek upieczony w formie 25/40

    Krem chałwowy:
  • 250 ml mleka 0,5 %
  • 2 łyżki cukru - kopiaste
  • 3 żółtka (białka dodałam do biszkoptu)
  • 2 łyżki płaskie proszku budyniowego waniliowego lub toffi
  • 35 dkg chałwy waniliowo-kakaowej
  • 1 kostka margaryny Kasi
  • 1 łyżka żelatyny
  • mleko skondensowane słodzone gotowane 2,5 godziny
  • cukier waniliowy
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • słone orzeszki
Przepis:

Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 2 blaty.
Wstawić mleko do rondla z ciepłą wodą i gotować od momentu zagotowania 2,5 godziny. Po tym czasie wyjąć puszkę z wody i oziębiać, najlepiej w wodzie z lodem jeśli się spieszymy. Ale mleko może pozostać letnie, bo wtedy się lepiej rozsmarowuje.

Zagotować połowę mleka z 2 łyżkami cukru, a drugą połowę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym i żółtkami. Dokładnie wymieszać i powoli wlewać do gotującego mleka z cukrem, dokładnie mieszając. Całość podgrzewać do uzyskania budyniu.
Dodać pokruszoną chałwę i zdjąć z ognia i nadal ucierać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do miski z zimną wodą aby się oziębiło.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po tym rozpuścić na małym ogniu i oziębić.
Margarynę (lub masło jak kto lubi), dokładnie rozetrzeć mikserem i dodawać zimny budyń chałwowy, następnie dodać posiekane orzechy i żelatynę. Wymieszać.

Biszkopt (dolny płat) nasączyć słabą kawą i posmarować kremem chałwowym, wyrównać i przykryć następnym blatem ciasta. Docisnąć. Całość posmarować toffi. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną i przykryć całe ciasto.
Z pozostałego toffi zrobić kleksy na śmietanie lub można położyc kawałki czekolady. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. S M A C Z N E G O !!!
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl