Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 25 czerwca 2018. Imieniny: Łucji, Witolda, Wilhelma
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżeczek jogurtu lub zsiadłego mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jaja roztrzepane
  • 1 łyżka drożdży
  • 5 łyżek mleka
Przepis:

1. Jogurt podgrzać, wlać mleko, dodać sodę, jajo i stopione masło.
2. Przesiać mąkę i sól, dodać cukier, połączyć z przygotowanym jogurtem.
3. Dodać drożdże, wyrabiać na gładkie ciasto 10-15 min., posypując mąką.
4. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 2 godz.)
5. Z ciasta uformować duże kule, rozpłaszczyć, delikatnie rozciągnąć na duże placki.
6. Na folię aluminiową wysmarowaną masłem, układać placki polane mlekiem i piec w rozgrzanym piekarniku (190oC) około 15 min. na jasny złoty kolor.
7. Podawać ciepłe.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl