![]() Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
|
ZAPROSZENIE wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 14 grudnia 2019. Imieniny: Alfreda, Izydora, Zoriny
|
Szukaj:
|
kategoria: potrawy mączne średnia ocena: 0.00 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Chleb żytnio-pszenny pieczony w piekarniku
Przepis: Zarobić rozczyn z drożdży, postawić do wyrośnięcia. Wymieszać w misce mąkę pszenną i żytnią, wyłożyć wyrośnięty rozczyn, dodać sól, wodę lub mleko zsiadłe czy serwatkę. Wyrobić ciasto starannie, dodać kminek opłukany, ciasto postawić do wyrośnięcia; wyrasta ono dłużej niż ciasto z mąki pszennej. Przygotować dwie długie wąskie formy. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je do form, postawić powtórnie do wyrośnięcia. Posmarować letnią wodą, włożyć do dobrze ogrzanego piekarnika, piec około 1 godziny; gdy drewienko, którym głęboko nakłuliśmy ciasto, wychodzi suche, chleb jest upieczony. Upieczone ciasto odkrajać od brzegów formy, wyłożyć, oprzeć o stolnicę i tak ostudzić. ![]()
oceń przepis :
wystaw komentarz :
komentarze :
Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy
|
![]() Zobacz również Najczęściej oglądane Najwyżej oceniane Ostatnio dodane
|
Regulamin | 2004 - 2017 © Cooking.pl |