Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 listopada 2018. Imieniny: Anatola, Edyty, Rafała
kategoria: przekąski
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 średnie cebule
  • ¼ szklanki wody
Przepis:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, 1 łyżeczka mąki i paroma łyżkami mleka. Zostawić by wyrosły (15-20 minut). Mąkę przesiać, dodać zaczyn drożdżowy, stopione (letnie) masło, letnie mleko, jajko (½ żółtka ująć i zostawić do posmarowania ciasta), szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Podzielić na 6-8 porcji. Uformować kulki, spłaszczyć je (na placki wielkości talerzyka-brzegi mają być grubsze, a w środku ma być lekkie wgłębienie) i ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem (ok. 40 minut).
W tym czasie podsmażyć na oleju pokrojoną w piórka cebulę, podlać wodą i dusić aż woda odparuje. Posmarować placki żółtkiem rozmieszanym z łyżką wody. Cebule podzielić na poszczególne placuszki i rozsmarować je po nich (na środkach).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Wstawić blachę i piec aż placki się zarumienią – ok. 30 minut.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl