Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 listopada 2018. Imieniny: Anatola, Edyty, Rafała
kategoria: sałatki
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 50-60 dag dorodnych czerwonych buraków
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • cukier
  • ocet winny lub sok z cytryny
Przepis:

Buraki dokładnie wyszorować. Ugotować w lekko osolonym wrzątku lub upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Gdy ostygną, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Buraki doprawić do smaku solą i cukrem.

Mąkę wsypać do 3-4 łyżek zimnego wywaru z gotowania buraków lub do zwykłej, przegotowanej i ostudzonej wody. Dokładnie wymieszać. Połączyć z burakami, zagotować, często mieszając. Następnie lekko ostudzić, dodać śmietanę.

Doprawić do smaku octem winnym lub sokiem z cytryny (ewentualnie ponownie solą i cukrem). Smak tego dania można wzbogacić, dodając do buraków starte na tarce, surowe jabłka.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl