Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 maja 2018. Imieniny: Leoncjusza, Michała, Renaty
kategoria: przetwory
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: krysia
    Składniki:

  • 2 kg buraków
  • chrzan (np. w słoiczkach - około 300g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • kwasek cytrynowy lub ocet
Przepis:

Buraki umyć, a następnie ugotować (bez obierania) w lekko osolonej wodzie. Buraczki gotujemy około 1h, aż będą miękkie.
Po ugotowaniu odstawić, żeby ostygły.
Następnie obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.

Pozostałe składniki dodajemy tak naprawdę według uznania i smaku. Można dodać więcej lub mniej chrzanu, w zależności jak bardzo lubi się ostre buraczki.
Oprócz chrzanu dodajemy 1/2-1 łyżeczki cukru oraz ocet albo odrobinę kwasku cytrynowego (można też wycisnąć troszkę cytryny). Całość solimy, mieszamy i kosztujemy.

Gotowe buraczki powkładać do słoiczków.
Bardzo dobrze smakują jako dodatek do obiadu albo do kanapek.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl