Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 25 czerwca 2018. Imieniny: Łucji, Witolda, Wilhelma
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Rozczyn:
  • 3 dag drożdży
  • 25 dag mąki pszennej bułkowej lub luksusowej
  • 1/2 litra mleka
  • Ciasto:
  • 75 dag mąki bułkowej lub luksusowej
  • sól
  • łyżka czarnuszki
  • tłuszcz do smarowania formy
Przepis:

Drożdże rozkruszyć, rozmieszać z ciepłym mlekiem na jednolitą masę. 25 dag mąki przesiać, wlać do mąki drożdże i zarobić rozczyn z ciepłym mlekiem, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę przesianej mąki, sól i połowę czarnuszki i wyrobić ciasto; jeżeli potrzeba - dodać mleko tak, aby ciasto miało normalną gęstość, jak na placki. Wyrobione ciasto wygładzić, postawić do wyrośnięcia. Posmarować tłuszczem długie, głębokie formy, do form nakładać ciasto, wyrównać powierzchnię i postawić do powtórnego wyrastania. Wyrośnięte ciasto posmarować wodą lub piwem albo rozmąconym jajem, posypać resztą czarnuszki i upiec w piekarniku (ok. ľ godz.). Przed wyjźciem z pieca, sprawdzię patyczkiem, czy ciasto upieczone. Po upieczeniu wyjąę z formy i studzię oparte o brzeg stolnicy, zmieniając położenie ciasta.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~maria2011-01-19 09:34
taką bułke piekla jeszcze moja mama kóra juz niezyje pozdrawiam

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl