Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 16 listopada 2018. Imieniny: Edmunda, Marii, Marka
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: zsylwia29
    Składniki:

  • 5 dkg masła
  • 3 dkg drożdży (świeżych)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 dkg mąki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 30 dkg startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka słodkiej, czerwonej papryki
  • 1 jajko do smarowania
Przepis:

Masło topimy i odstawiamy do przestudzenia.
Rozdrabniamy w kubku drożdże, mieszamy z 3 łyżkami mleka, 2 łyżkami mąki i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Drożdże powinny zacząć rosnąć.

Czosnek drobno siekamy.
Do dużej miski wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i czosnkiem. Dodajemy drożdże, jajko, masło oraz resztę mleka.
Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy, aż do jednolitej masy, odchodzącej od rąk.
Odstawiamy do ciepłego miejsca, aby wyrosło, podwoiło swoją objętość.
Gdy wyrośnie, dzielimy na 10-12 porcji i formujemy z nich niewielkie bułeczki.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy odstęp miedzy nimi.
Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 30 minut, żeby podrosły.

Bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy serem i papryką. Pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego !
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl