Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 listopada 2018. Imieniny: Amielii, Idalii, Leopolda
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 50 dag szpinaku
  • 8 dag bułki pszennej
  • mleko do namoczenia
  • 4 dag masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • sól
  • czosnek
  • 5 białek (piana)
  • 2 dag masła do formy
  • 2 dag bułeczki do formy
  • 4 dag masła do polania
  • 2 dag bułeczki do zrumienienia
Przepis:

Nastawić wodę z solą na ugotowanie liści. Przebrać szpinak, odrzucić korzonki, dokładnie i wielokrotnie płukać w misce pod bieżącą wodą, osączyć. Włożyć szpinak do wrzącej wody, nie przykrywając gotować na silnym ogniu przez chwilę (aż szpinak da się rozetrzeć, w palcach), odcedzić na cedzaku, odcisnąć łyżką. Przygotować formę budyniową i nastawić wodę na budyń. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć wraz ze szpinakiem. Utrzeć masło, dodając po jednym żółtku. Do masy dodać zmielony z bułką szpinak, dodać soli i czosnku do smaku, starannie rozetrzeć. Ubię pianź, wymieszaę z masą budyniową. Masź budyniową wyłożyę do formy, formź zamknąę przykrywą i wstawię do garnka z wrzącą wodą, przykryę. Budyń gotowaę w parze 1/4 godziny. Ugotowany budyń wyjąę na okrągły półmisek, ponadkrawaę porcje, polaę masłem z bułeczką. Budyń ze szpinaku można także podawać z sosem śmietanowym lub pomidorowym. Podawać zaraz po wyjęciu z formy. Taki sam budyń można przyrządzić z listków boćwiny, szpinaku nowozelandzkiego lub jarmużu. Do jarmużu użyć zamiast masła słoniny wędzonej lub boczku ze skwarkami.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl