Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2018. Imieniny: Bernarda, Sabiny, Samuela
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 15 dag ryżu
  • 2 dag grzybów suszonych
  • (1/4 litra wywaru z grzybów)
  • 5 dag margaryny lub masła
  • 5 dag cebuli
  • 4 jaja
  • 6 dag ementalera
  • 20 dag śmietany
  • 20 dag groszku zielonego
  • sól
  • cukier
  • zielony koperek
  • masło i bułka tarta do formy
Przepis:

Ryż umyć i opłukać. Grzyby umyć, ugotować, odcedzić. Zagotować 1/a litra wywaru, dodać 2 dag masła, wsypać ryż, dodać soli do smaku i powoli ugotować go na sypko lub wypiec w niezbyt gorącym piekarniku: Ryż wyłożyć i nieco przestudzić. Zielony groszek opłukać, zalać małą ilością wody i ugotować. Gdy się już dogotowuje, dodać kawałeczek masła, sól i cukier do smaku. Wywar wygotować, groszek przestudzić. Cebulę udusić z masłem nie rumieniąc jej. Do tego wbijać po jednym żółtku i ucierać. Gdy powstanie puszysta masa dolewać po trochu śmietanę, wsypać ser i pokrajany koperek. Do tej masy wyłożyć ryż i groszek, wymieszać i przyprawić. Na końcu wymieszać z ubitą pianą. Masę wyłożyć do wysmarowanej formy, zamknąć i gotować w parze ok. 45 min. Podawać z sosem śmietanowym, koperkowym lub pomidorowym.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl