Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 września 2018. Imieniny: Eustachego, Faustyny, Renaty
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 50 dag dyni bez skóry i pestek
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 jaja
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • margaryna i bułka tarta do formy
Przepis:

Pokrojoną dynię zalać mlekiem i rozgotować (można w szybkowarze, ogrzewając 7 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego), przetrzeć przez sito lub zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z dynią i tartą bułką. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać masę z pianą, włożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką formy budyniowej lub do innego naczynia, szczelnie przykryć, wstawić do szybkowaru. Na dno szybkowaru wlać i szklankę wody, zamknąć i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać na gorąco.
Uwaga. Budynie gotowane na parze można polewać słodkimi sosami.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl