Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 września 2018. Imieniny: Eustachego, Faustyny, Renaty
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Czas przyrządzania i pieczenia - około 2 godzin.
  • 120 g gorzkich migdałów
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 I mleka
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka słodzonego kakao w proszku
Przepis:

Mleko zagotować. Jajka ubijać z 80 g cukru tak długo, aż będą spienione i bardzo jasne, a następnie wymieszać je z kakao, rumem, rozkruszonymi migdałami i gorącym mlekiem. Do foremki wsypać 100 g cukru z 3 łyżkami wody i podgrzewać ją aż do momentu uzyskania karmelu. Karmel rozprowadzić równomiernie po dnie i ścianach foremki. Foremkę ostudzić, a następnie wlać do niej przygotowaną wcześniej jajeczną masę. Wypełnioną foremkę włożyć do naczynia z gorącą wodą (foremka ma być zanurzona w wodzie do połowy) i gotować przez 45 minut (do 1 godziny) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170"C. Po ostudzeniu włożyć do lodówki. Po godzinie gotowy budyń wyjąć z foremki na duży płaski talerz i podać na stół.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl