Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 czerwca 2018. Imieniny: Albina, Wandy, Zenona
kategoria: potrawy mięsne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 kg chudego boczku bez żeber,
  • 1/4 łyżeczki estragonu,
  • 1/4 łyżeczki lubczyku
  • sól
  • smalec do wysmarowania formy

    Farsz:
  • 35 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • kajzerka namoczona w mleku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • nieduży strąk czerwonej papryki
  • nieduży strąk zielonej papryki
  • jajko
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • sól
Przepis:

Umyty boczek osuszyć, w połowie grubości głęboko naciąć wzdłuż, by powstała kieszeń. Natrzeć tę kieszeń oraz cały płat boczku solą wymieszaną z pieprzem i ziołami. Owinąć w folię, włożyć na noc do lodówki.

Mielone mięso przeznaczone na farsz wymieszać z odciśniętą z mleka kajzerką, jajkiem, drobno posiekanymi strączkami papryki oraz estragonem i natką.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i starannie wyrobić.
Przygotowanym farszem, luźno (farsz w czasie pieczenia zwiększy swą objętość) napełnić kieszeń boczku.
Otwór zaszyć, lub spiąć wykałaczkami.

Ułożyć boczek na wysmarowanej smalcem blasze, wstawić do nagrzanego do 250 stopni C piekarnika i piec. Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 10 minut. Następnie przewrócić boczek na drugą stronę i piec kolejne 30 minut.
W czasie pieczenia dość często skrapiać wodą i polewać wytwarzającym się sosem.
Podawać na gorąco lub zimno z pieczywem, chrzanem, piklami itp.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl