Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 listopada 2018. Imieniny: Klaudyny, Romana, Tomasza
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 5 dag drożdży
  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki gryczanej
  • ok. 3/4 litra ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki stopionego masła
  • sól
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • ok. 10 dag masła do smażenia
Przepis:

Drożdże rozmieszać z mlekiem, dodać mąkę pszenną i gryczaną, i zarobić ciasto. Gdy składniki połączą się, ciasto postawić w ciepłym miejscu na. Trzy godziny, mieszając za każdym razem, gdy ciasto wyrośnie. Po trzech godzinach do ciasta dodać stopione masło, żółtka i szczyptę soli, ciasto wybić starannie łyżką, wymieszać z pianą i postawić do wyrastania na 10 min. Rozgrzać 2-3 małe patelenki, wlać po łyżeczce masło i na to wlewać po trochu pieniste ciasto zebrane małą łyżką wazową z samego wierzchu. Bliny mają być niemal tak cienkie jak naleśniki. Bliny smażyę na miernym cieple i nie na otwartym płomieniu (na płytce azbestowej). Gdy bliny zrumienią siź lekko z jednej strony, podważyę je nożem, na patelniź wlaę 1/2 łyżeczki masła, bliny odwrócię i smażyę z drugiej strony. Bliny wykładaę na talerz umieszczony nad garnkiem z gorącą wodą i trzymać po usmażeniu przykryte drugim talerzem, aby nie stygły, nie obsychały i nie opadły. Najlepiej podawać je do stołu po kilka świeżo usmażonych. Podawać z masłem zrumienionym i posiekanym śledziem lub ze śmietaną w sosjerce.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl