Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 listopada 2018. Imieniny: Klaudyny, Romana, Tomasza
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki gryczanej
  • łyżka masła
  • 2 szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • sól
  • cukier
  • 3 jaja
  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia
Przepis:

Zagotować pół szklanki mleka i zaparzyć nim część mąki. Rozrobić drożdże i dodać do przestudzonego ciasta, przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Dodać żółtka, wsypać resztę mąki pszennej i gryczanej, posolić i wlać pozostałe mleko. Gdy ciasto za gęste - dodać jeszcze wody; w końcu dodać stopione masło i dokładnie wyrobić (ciasta powinno być gęstsze od naleśnikowego). Dodać ubitą z białek pianę. Gdy podrośnie - smażyć na tłuszczu (wskazane jest smażenie blinów na małych specjalnych patelniach, nie należy ich wówczas przewracać, a do utworzonych z wierzchu porów można nałożyć kawior). Podawać polane masłem lub śmietaną.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl