Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 października 2018. Imieniny: Michaliny, Michała, Piotra
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • jajka - 6 szt
  • maka - 1,5 szkl
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ocet - 1 łyżeczka
  • woda - 1,5 szkl
  • cukier - 1/2 szkl
  • margaryna - 3/4 kostki
  • kakao - 2 łyżki
  • spirytus - 1 kieliszek
  • aromat rumowy
  • śmietana 30% - 400 g
  • cukier puder - 1 łyżka
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • gorzka czekolada - 1 tabliczka
Przepis:

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ocet. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy jajecznej. Przekładamy do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni C przez 30 minut.

Do naczynia wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dodajemy 1/4 kostki margaryny i kakao. Zagotowujemy. Gdy ostygnie, do zalewy dodajemy aromat i spirytus.

W upieczonym biszkopcie robimy dziurki i zalewamy zalewą. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Krem nakładamy na nasączony biszkopt.

Czekoladę i 1/2 kostki margaryny rozpuszczamy nad parą, nie gotujemy!!! Z polewy czekoladowej robimy na kremie paski. Przed podaniem ciasto mocno chłodzimy.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl